Pastörisering är ett bra sätt att behandla färskpressad äppelmust så att musten både behåller sin goda smak, får längre hållbarhet och därmed kan förvaras under upp till ett år eller mer.
Under pastöriseringsprocessen hettas musten upp till 78 - 82 grader. Vid upphettning dör eventuella skadliga bakterier och mustens jäsning förhindras.
Rostfria kärl med doppvärmare-elektropastör samt geomspastör för must pastörisering gör pastöriseringsprocessen enklare och effektivare !
Kärlet fyllas i med färskpressad must, sedan sänks doppvärmaren ner i behållaren med must.
Doppvärmaren värmer upp musten till den nödvändiga temperaturen 78-80 °C.
Vid pastöriseringsprocessen varierar temperaturen av musten. Normalt är temperaturen högre i botten och lägre vid ytan. På grund av detta är det viktigt att röra om musten och samtidigt kontrollera temperaturen med en termometer som man får tillsammans med doppvärmaren.
Efter pastöriseringen kan man förvara musten i samma kärl under flera månader eller tappa den genast genom en kran till Bag in Box eller flaskor.
Tillsammans med ett kärl får man en PE-kran, en 1-liters flaska med vaselinolja, ett flytande lock och en dammskyddslock.
När pastöriseringsprocessen har slutförts ska placeras fårtvättad flytande lock på den heta musten och runt den locken hälls på vaselinoljan.
Tack vare det lufttäta oljelocket som inte släpper luften i in kärlen bevaras musten och sparas dess smak.
Det är välkänt att romarna använde vegetabilisk olja för förvaring av vin. De hällde på ett väldigt tunt skikt av olja ovanpå vinet . Oljan bygger en lufttät hinna som skyddar vinet mot jäsning. På samma sätt förvaras musten under flera månader.
Kärlet ska inte fyllas helt . Oljelocket håller sig på juicens yta och skyddar innehållet i kärlet. Locket sänks ner när juicens volym sjunker. Det andra ytterlocket skyddar kärlet mot damm.
OBS!
- kärl med must ska inte förflyttas till en annan plats under förvaringstiden.
- det är viktigt att rengöra kärlet ordentligt innan användningen
- det är viktigt att pastörisera även kranen, darför ska man öppna kranen och tappa ur cirka 1 liter av den heta musten som sedan kan blandas igen med musten i kärlet
- kärl med must ska placeras i ett bra ventilerat rum där det inte finns några produkter som jäser eller rutt
Man kan även fylla Bag in Box påsar direkt från kärlet