Hur förvaras äppelmust?

Det är viktigt att förvara äppelmust på rätt sätt för att bevara dess smak och näringsinnehåll. Här är några metoder och tips för att förvara äppelmust:

Pastörisering

 • Vad är pastörisering? Pastörisering innebär att man värmer upp musten till en viss temperatur för att döda skadliga bakterier och förlänga hållbarheten.
 • Så gör man: Värm musten till ca 78-82°C och häll sedan direkt i sterila glasflaskor eller burkar. Förslut omedelbart.
 • Förvaring: Pastöriserad must kan förvaras i Bag-in-Box, Pouch-up - förpackningar, flaskor eller burkar i rumstemperatur men håller bäst i en sval och mörk plats.

Frysning

 • Så gör man: Häll musten i fryssäkra behållare, lämna lite utrymme för expansion, och förslut dem ordentligt.
 • Förvaring: Förvara behållare i frysen. Frysning bevarar smak och näringsinnehåll väl, och musten kan hållas i upp till ett år.

Kylskåpsförvaring

Kortvarig förvaring: Om du planerar att konsumera musten inom några dagar, kan du förvara den i kylskåpet.
Förvaring: Häll musten i rena, tätt förslutna flaskor eller behållare och förvara i kylskåpet. Den håller sig fräsch i upp till en vecka.

Bag-in-Box- och Pouch-up - metoden

 • Vad är Bag-in-Box? Bag-in-Box-systemet innebär att musten förvaras i en lufttät påse inom en skyddande kartong.
 • Så gör man: Fyll påsen med het pastöriserad must och förslut den enligt anvisningar.
 • Förvaring: Bag-in-Box-musten kan förvaras i rumstemperatur och håller sig fräsch i flera månader, även efter öppning.

Fermentering till cider

 • Vad är fermentering? Vid fermentering jäser must och därmed omvandlas socker i musten till alkohol och koldioxid.
 • Så gör man: Tillsätt ciderjäst till musten och låt den jäsa i en steril jäsbehållare.
 • Förvaring: Fermenterad cider kan förvaras i direkt i tryckfat eller i flaskor och lagras svalt och mörkt. Den kan hålla i flera år och utvecklas i smak över tid.

Pastöriserad äppelmust har en betydligt längre hållbarhet än opastöriserad must på grund av den värmebehandling som dödar skadliga bakterier och mikroorganismer. Här är en översikt över hållbarheten och förvaringsrekommendationer för pastöriserad äppelmust:

Förvaring i rumstemperatur

Hållbarhet: Om den pastöriserade äppelmusten förvaras i sterila, tätt förslutna Bag in Box eller Pouch-up påsar, flaskor eller burkar i rumstemperatur, kan den hålla sig i upp till 12 månader. Det är bäst att förvara den på en torr, sval, mörk plats, såsom en skafferi eller källare.

Efter öppning

När en flaska eller burka med pastöriserad äppelmust har öppnats, bör den förvaras i kylskåp och konsumeras inom 7-10 dagar för bästa kvalitet och säkerhet.
I en Bag-in-Box- eller Pouch-up - påse kan musten förvaras i rumstemperatur och håller sig fräsch i flera månader, och några veckor även efter öppning.

Tips för att förlänga hållbarheten på pastöriserad äppelmust

 1. Sterilisering av behållare: Se till att alla flaskor, burkar och lock är noggrant rengjorda och steriliserade innan du häller upp den pastöriserade musten. Detta minskar risken för kontaminering. Observera att Bag in Box och Pouch-up påsar är sterila och vid användning av dessa förpackningar undviker man steriliseringen!

 2. Korrekt förslutning: Se till att alla behållare är tätt förslutna efter påfyllning. Använd alltid nya lock eller korkar för bästa försegling. Kranar på kvalitativa Bag in Box och Pouch-up förpackningar är sterila och mycket täta.

 3. Mörk förvaring: Ljus kan försämra kvaliteten på musten över tid, så förvara den i mörka flaskor eller håll den undan direkt ljus. Observera att våra högkvalitativa Pouch-Up förpackningar skyddar musten mot ljus mycket bra.

 4. Kontinuerlig kontroll: Kontrollera musten regelbundet för eventuella tecken på jäsning eller förändring i smak och lukt, vilket kan indikera att musten inte längre är säker att dricka.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du njuta av din pastöriserad äppelmust under en lång tid, samtidigt som du bevarar dess smak och näringsvärde.