Bra att veta

Här kan du hitta svar på ofta förekommande frågor angående våra maskiner. Du kan gärna vända dig till oss och vi lovar att svara på alla dina frågor. Vi hoppas att våra svar hjälper till att välja just den maskin som passar dig bäst.

Är det krångligt att hantera pressar och krossar?

Alla pressar och krossar är lätt at hantera. Alla familjemedlemmar kan ta del i arbetet.

Vilken press ska jag välja?

Vi erbjuder ett stort sortiment av pressar från enkla och lätthanterade skruvpressar till kraftiga hydrauliska industripressar.

Ju mer juice du planerar att pressa, desto större press behövs. Man kan få stora volymer av juice även med en liten press, men det tar längre tid.

Om du t.ex. har 3-4 äppelträd och planerar att pressa ca 100-150 l juice, så kan pressarna F20 eller F25 vara lämpliga för dig. För de mer krävande kunderna, som uppskattar bekvämlighet i arbetet, erbjuder vi press F25 INOX med korg av rostfritt stål. För större volymer och för mer bekvämlighet passar hydropressarna  20l  eller 40l bäst. Pressarna är lätta att sköta och de kommer att fungera längre om man gör det rätt. Efter varje användning ska pressen, särskild pressens korg, rengöras och torkas ordentligt.

Vilken kross ska jag välja?

Vi har både mekaniska (manuella) och elektriska krossar. De mekaniska krossarna passar bra både för frukt och för bär.  Vi rekommenderar att krossa äpplena 1-2 timmar före pressning, då får man mer juice.

Man ska inte underskatta de mekaniska krossarna. Det behövs inte extra fysiska krafter för att hantera dem. De kraftiga knivarna hämtar frukt och bär och krossar dem lätt. Det behövs 1 timme för två personer (en vrider veven, den andra – lägger i äpplena) för att bearbeta 300 kg äpplen.

De elektriska krossarna är högproduktiva och bearbetar upp till 1000 kg per timme, den krossade massan blir fin, vilket ökar juicens volym. Den krossade massan hamnar direkt in i löstagbar 20 l behållare. Krossarna arbetar med 220V. Både mekaniska och elektriska krossar har breda trattar så man kan hälla i äpplena direkt från en hink.

Varför behövs det ett säckfilter?

Säckfiltren behövs för filtreringen som renar juicen och gör den ljusare. Vi rekommenderar att använda säckfilter till alla pressar. För det första rensas juicen genom filtreringen, för det andra blir det lättare att rensa korgen efter pressningen.

Säckfilter är inte nödvändigt om man använder press serie F med ramkonstruktion tillsammans med den manuella krossen

Hur mycket juice får man?

Jujcens slutliga volymen beror på många olika faktorer, t.ex. äpplenas sort, mognad, hur fin den krossade massan är (stora eller mindre bitar). Det är väl känt, att sommaräpplen, sådana som Transparente Blanche, ger väldig lite juice då de är mjuka och mjöliga. Som regel, ger höst- och vintersorterna mer juice. I praktiken blandar man alla tillgängliga äpplen av olika sort och får en juice med unik smak.

Om man använder våra krossar fås den bästa/optimala konsistensen på den krossade massan. Den krossade massan ska inte vara för fin. I så fall försämras juicens dränage av massan. Vanligen är juicens slutvolym ca 50-70% av den krossade massan.

Passar pressarna enbart för äpplen?

Våra kunder gör juice inte bara av äpplen utan också av olika rotfrukter och bär, t.ex. av jordgubbar, vinbär, rödbeta, morot, pumpa och även rabarber.

Hur lång användningstid har träkorgen?

Korgen har väldigt lång användningstid om man sköter den på rätt sätt. Efter pressning rengörs den noggrant med ljummet vatten, torkas av och placeras i ett torrt utrymme.

Vilken är hydropressens volym i arbetsläge?

Membranens volym när den är tom är ca 3 l. Det innebär att en 40 l press rymmer ca 37 l av den krossade massan.

Hur effektiv är hydropressen?

Om äpplena är saftiga och den krossade massan har en optimal konsistens fungerar hydropressen lika effektivt som en mekanisk press med skruv- eller ramkonstruktion. Membranen trycker på den krossade massan jämnt och därmed pressas juicen. Utan att använda fysisk kraft får man stora volymer av juice.

Fungerar pressen lika bra om trycket i vattenledningen är mindre än 3 bar?

Vattentrycket ska vara minst 2,5 bar för att pressen skulle fungera bra och ett sådant vattentryck finns vanligen i vattenledningar. En speciell ventil slår till om vattentrycket är mer än 3 bar.

Hur lång tid tar en presscykel med hydropress?

Vid arbete med en 40 l press tar fyllning, pressning och tömning ca 10 minuter.

Hur lång användningstid har hydropressens membran?

Vid noggrann skötsel av ett membran av naturgummi kan det fungera i 10 år. Dock är det viktigt att membranen ligger mörkt under tiden när det inte används och inte kommer i kontakt med skarpa föremål.

Kan en sifon användas utan gastub?

Visst kan en sifon användas utan gastub. Du kan göra en dryck med lite alkohol i, t.ex. cider.
De flesta av våra kunder använder sifon utan gastub.

Hur gör man cider?

Fyll i sifonen med äppeljuice och stäng den. Juicen börjar då jäsa och därmed ökar trycket i sifonen. När trycket kommer upp till 7-8 bar, stannar processen och innehållet av alkohol stabiliseras på ca 1,5 %. Cidern är färdig. Vid tömning av sifonen sänks trycket något vilket leder till att jäsningen startar igen och alkoholnivån i cidern ökar.

Kan man förvara färskpressad, opastöriserad juice i sifonen?

Det går bra, men man måste skapa ett tryck på 10 bar i sifonen för att inte jäsningsprocessen ska starta. För det behöver man en gastub med CO2. Gastuben är kopplad till sifonen genom en reduktor och behåller jämt inre tryck på 10 bar. Den återskapar också trycket efter att man hällt ut en del av juicen.

Kan jag använda min egen gastub?

Sifonen har standardiserade kopplingar vilket gör det möjligt att koppla in en tub med CO2.

Hur länge räcker en gastub? Kan man fylla i tuben på nytt?

Gastuben är fylld med 2 kg gas och det är möjligt att fylla i tuben igen. En gastub räcker till för att fylla i 50 l sifon och för att behålla trycket på 10 bar under en användningscykel.