Bra att veta

Här kan du hitta svar på ofta förekommande frågor angående våra maskiner. Du kan gärna vända dig till oss och vi lovar att svara på alla dina frågor. Vi hoppas att våra svar hjälper till att välja just den maskin som passar dig bäst.

Är det krångligt att hantera pressar och krossar?

Alla pressar och krossar är lätt at hantera. Alla familjemedlemmar kan ta del i arbetet.

Vilka äpplen är goda att musta?

Mustens smak och kvalitet beror framför allt på äpplets kvalitet och mognadsgrad.

För godast must ska användas färska, mogna och krispiga äpplen.

Vilken äppelsort som helst är lämplig. För en rik smak är det bra att blanda alla tillgängliga äpplen av olika sorters.

Fruktens storlek är inte viktig trots att små äpplen troligtvis innehåller mindre juice än stora saftiga äpplen.

Mogna äpplen är saftiga, har en intensiv smak och arom, därför ska man pressa till must bara mogna frukter. De är också lätta att krossa och pressa, som betyder att man får det största mustutbytet.

Hur ser man att äpplen är mogna? Det bästa sättet att avgöra det är att smaka på äpplet och titta på kärnorna, som ska vara bruna.

Övermogna äpplen är mjuka och knastrar när man biter i dem. De är inte goda för must.
Äpplen som är mjuka, mjöliga eller skrumpna innehåller för lite saft och går inte att musta, men passar bra till mos.

Även prickiga äpplen eller fallfrukt med små skador är helt okej att musta, men tvätta bort smuts innan krossningen!
Observera dock, att fallfrukt från hagar där djur har betats får inte användas till must då dessa kan innehålla kolibakterier.
Mögliga och ruttna äpplen ska sorteras bort!

Kan man pressa till must enbart äpplena?

Våra kunder gör juice inte bara av äpplen utan också av olika rotfrukter och bär, t.ex. av jordgubbar, vinbär, rödbeta, morot, pumpa och även rabarber.

När ska man musta äpplen?

Det är bäst att göra must av mogna höst- och vinteräpplen som är saftiga och krispiga, när de är fullt mogna med mycket arom och sötma. Man får alltså den godaste äppelmusten i september och oktober.

Sommaräpplen som mognar tidigt, från juli till augusti, är för mjöliga och kan mustas innan de blir fullt mogna, när kärnorna fortfarande är gröna; musten på sommaräpplen blir dock syrlig och med svagare äppelsmak, i jämförelse med must på höst- och vinteräpplena. Svenska sommaräpplen brukar snabbt bli övermogna och är goda för must då.

Det är väl känt, att sommaräpplen, sådana som Transparente Blanche, ger väldig lite juice då de är mjuka och mjöliga.

Hur mycket must blir det av äpplen?

Mustutbytet varierar beroende på äppelsorten och mognad, alltså på hur saftig frukten är. En viktig faktor är hur fin den krossade massan är (stora eller mindre bitar).

Om man använder våra krossar fås den optimala konsistensen på den krossade massan. Den krossade massan ska inte vara för fin. I så fall försämras juicens dränage av massan. Vanligen är juicens slutvolym ca 50-70% av den krossade massan.

Vid pressning av mogna saftiga äpplen kan man få ungefär 0,5 - 0,7 liter must per kilo frukt, dvs av 10 kilo äpplen blir det cirka 5-7 liter äppelmust.  

Behöver man krossa äpplena innan pressning av must?

Innan man kan pressa äpplen till must måste de krossas till en finfördelad fruktmassa.

Krossningen är viktig för att få så högt mustutbyte som möjligt. Dessutom är det viktigt att fruktmassan har rätt konsistens, inte för fin eller för grov.

Det är inte tillräckligt att skära äpplena i skivor med kniv då bitarna blir för stora, ger ett för stort motstånd och det inte är möjligt att pressa fruktsaft ur dem.

Hur krossar man äpplena?

För att krossa äpplen eller päron på rätt sätt, behöver man en speciell fruktkross.

Det finns både handdrivna och eldrivna fruktkvarnar och fruktkrossar, som täcker alla nivåer av mustproduktionen. Dessa maskiner ger den konsistens av fruktmassan som är lämplig för mustning.

Vilken fruktkross ska man välja?

Man kan välja mellan handdrivna och elektriska fruktkrossar, utifrån antal frukt som ska mustas, önskad produktivitet och ekonomi. I vår webbutik finns det olika modeller att välja mellan, varje modell har sina fördelar.

Vi erbjuder både handdrivna fruktkvarnar (´man kan också säga mekaniska eller manuella fruktkrossar) och elektriska fruktkrossar med olika kapaciteter, som täcker behoven i olika nivåer av mustproduktionen, för både hobby- och proffsanvändning.

De mekaniska krossarna är bra både för frukt och bär. Vi rekommenderar att krossa äpplena 1-2 timmar före pressning, då separeras fruktsaften bättre från den krossade massan och man får mer must vid nästa steg, pressning.

Man ska inte underskatta de handdrivna krossarna. Det behövs inte extra fysiska krafter för att hantera dem. De kraftiga knivarna hämtar frukt och bär och krossar dem lätt.

Tack vare det stora vevhjulet skapas ett stort moment, vilket gör att det inte krävs fysisk styrka för att krossa frukten snabbt och effektivt.

Med mekaniska krossen kan två personer bearbeta (en vrider veven, den andre lägger i äpplena) upp till 300 kg äpplen inom en timme. Om man arbetar i lugn takt och tar tid för pauser, kan man räkna med 100 - 200 kilo krossad frukt per timme.

Våra elektriska krossar är högproduktiva och bearbetar beroende på modellen 500 - 1000 kilo frukt per timme. Den krossade massan blir lagom fin, vilket ökar mustens volym, alltså främjar mustutbytet.

Alla elektriska äppelkrossar som är tänkta för hemmabruk är gjorda för 220 V.

Både handdrivna och elektriska krossar har breda trattar så att man kan hälla i äpplena direkt från en hink.

Hur använder man fruktpressen?

Att pressa must är ett fantastiskt sätt att experimentera med olika frukt- och bärkombinationer för att skapa sin egen unika dryck. För att möjliggöra det, erbjuder vi effektiva och lätthanterliga fruktpressar.

Pressning av musten med våra väl valda fruktpressar är en enkel process, oavsett vilken typ av press man väljer - en handdriven skruvpress, en hydraulisk press med domkraft eller en vattendriven press med gummiblåsa inuti.

Det finns några få enkla steg för att utvinna musten ur äpplen effektivt.
Främst måste man se till att man har en välkrossad äppelmassa. Den får man med en fruktkross, som finfördelar äpplena på rätt sätt. Sen ska presskorgen fyllas på fruktpressen med den krossade fruktmassan. Det är viktigt att jämna ut massan i korgen för att säkerställa en jämn pressning.

Beroende av vilken typ av fruktpress som används, skapas trycket i korgen med antingen en handvev på skruvpressen eller en domkraft på den hydrauliska fruktpressen eller ett vattentryck på den vattendrivna hydraulpressen för att saften ska pressas ut.

Det är viktigt också att använda ett filter, som man alltid får tillsammans med pressen.
Filter behövs för att förhindra att fruktkött kommer in i musten. Dessutom hjälper filtret mot att den krossade massan fastnar i korgens öppningar.

Under utloppet på fruktpressen placeras en passande behållare för att samla upp den färskpressade äppelmusten. Se till att behållaren är tillräckligt stor för den mängd must du förväntar dig. 

Färskpressad must kan man antingen dricka direkt, pastörisera för långtidsförvaring eller förvandla till aromatisk cider.

Vilken fruktpress är bäst?

För hemmabruk erbjuder vi fruktpressar i olika storlekar av tre olika typer.

  • handdrivna skruvpressar

  • hydrauliska frukpressar med domkraft

  • vattendrivna fruktpressar - hydropressar som drivs av vattentryck

Dessa är fruktpressar som passar både för nybörjare och mer erfarna användare.

Jämförelsen nedan tar hänsyn till olika aspekter av olika fruktpressar för att hjälpa dig att välja rätt fruktpress beroende på dina behov:

Handdrivna fruktpressar, som också kallas skruvpressar, är ett bra val för dem som söker ett mer åtkomligt och lätthanterligt alternativ för mustning i mindre skala. Det är en idealisk variant för för nybörjare och hobbyanvändare.

Skruvpressar är prisvärda och lämpliga för mindre volymer, och ger flexibilitet för dem som vill pressa must några gånger under säsongen. 

Skruvpressar är kompakta och tar upp mindre utrymme, vilket kan vara fördelaktigt för dem med begränsat förvaringsutrymme.

Nackdelar: Kan vara arbetskrävande vid större volymer. Begränsad presskraft jämfört med hydrauliska alternativ.

Skruvpressar är lämpliga för hushållsbruk, hobbybryggning och mindre odlingar där man behöver pressa mindre volymer must. De är också lämpliga i situationer där vattenledning inte är tillgänglig eller där enkelhet och portabilitet är viktiga.

Hydrauliska pressar med domkraft har flera fördelar som gör dem till ett kraftfullt verktyg för mustutvinning, särskilt när det gäller hantering av stora fruktvolymer och ett ansenligt mustningsbehov.

Användning av hydraulisk domkraft minskar arbetsinsatsen jämfört med handdrivna alternativ, vilket gör processen mindre fysiskt krävande och minskar behovet av manuell arbetskraft; som resultat sparar man tid och energi.
Nackdelar: Kräver vanligtvis mer utrymme och är tyngre. Det krävs ett visst handlag för hantering av domkraft.Hydrauliska fruktpressar med domkraft är bra för dem som bearbetar stora volymer frukt eller bär regelbundet. De passar också för avancerat bruk där effektivitet och hög presskraft är avgörande.

Vattendrivna hydropressar med gummimembran har flera fördelar, inklusive jämnt tryck, enkel hantering och verkligen högsta effektivitet vid mustning av stora äppelvolymer.

Med en vattendriven press kan man få det högsta procentutbytet inom en kort tid och utan fysisk ansträngning.

Användning av pressen är mycket enkel. Man behöver bara ha tillgång till en vattenledning och en slang med rätt koppling för att koppla den till pressen.

Den vattendrivna hydropressen är lämplig för dem som behöver bearbeta stora volymer frukt och vill ha det maximala mustutbytet. De är särskilt bra för känsliga råvaror eller när man vill nå den högsta utvinningen av musten.

Vilken fruktpress ska man välja?

Vi erbjuder ett stort sortiment av pressar från enkla och lätthanterade skruvpressar till kraftiga hydrauliska industripressar.

Ju mer juice du planerar att pressa, desto större press behövs. Man kan få stora volymer av juice även med en liten press, men det tar längre tid.
Om du t.ex. har 3-4 äppelträd och planerar att pressa ca 50-100 l juice, så kan pressarna F20 eller F25 vara lämpliga för dig. För de mer krävande kunderna, som uppskattar bekvämlighet i arbetet, erbjuder vi hydrauliska pressar. För större volymer, från 150-200 liter, och för mer bekvämlighet passar de vattendrivna hydropressarna bäst. 

Pressarna är lätta att sköta . Efter varje användning ska pressen, särskilt pressens korg av trä, rengöras och torkas ordentligt.

Varför behövs det en filterpåse på fruktpressen?

Filterpåse behövs för filtreringen som renar juicen och gör den ljusare; den säkerställer att inga kärnor eller fruktbitar kommer in i musten. Dessutom underlättar filtret tömningen och rensningen av fruktpressen efter att fruktmassan har pressats.

Vi rekommenderar att använda filter till alla pressar, därför ingår det filterpåsar med alla pressar.

Tack vare en speciell konstruktion av träribbor på korgen på  F-seriens fruktpressar Fratelli Baesso, F20 och F25,  är filtret inte nödvändigt. Det kan dock användas för att göra tömningen av korgen lättare och snabbare.

Underhåll av mustutrustning, pressar och krossar

När är man klar med mustningen ska utrustningen, d.v.s. pressar, krossar och annat tillbehör, rengöras ordentligt. Det garanterar att inga problem uppkommer nästa gång. Resterna av den pressade fruktmassan ska tas bort noga.

Pressningstillbehören kan sköljas med vatten och försiktigt behandlas med borsten.

Den trapetsgängade stången på skruvpressarna kan smörjas med smörjmedel.

Vid rengöring av elektriska fruktkrossar är det viktigt att se till att vattnet inte kommer i beröring med elektriska delar - motor, knapp eller sladdar.

Alla tvättade delar på krossar och pressar bör torkas ordentligt.

Måste man pastörisera äppelmust?

Färskpressad äppelmust, alltså råmust, håller endast ett par dagar i kylskåp och bör därför frysas ner eller pastöriseras så fort som möjligt.

Pastörisering är ett sätt att säkerställa en längre hållbarhet på äppelmusten och att göra den säker att dricka.

Vid pastörisering hettas musten upp till 78 - 82 grader, därmed dödas alla jästbakterier. Sedan kan musten tappas direkt på bag-in-box, flaskor eller burkar med ett säkert lock.

Temperaturen vid pastöriseringen innebär en varsam värmebehandling, vilket betyder att smak, färg och vitaminer bevaras.

Mest smidigt sätt att förvara pastöriserade äppelmusten på är att använda Bag in Box eller Pouch-up-förpackning. I dessa fall håller den pastöriserade musten i en oöppnad påse i minst ett år, ofta även längre. När förpackningen är öppnad, kan den förvaras även vid rumstemperatur i cirka en månad.

Kan man förvara opastöriserad äpplemust?

Det är också möjligt att förvara färskpressad, opastöriserad must under tryck i ett 50-liters tryckfat som också kallas sifon. För det behöver man även en gastub med CO2 och reduktor, vilka kopplas till tryckkärlet. Med kolsyra skapas i sifonen ett tryck på 10 bar som förhindrar jäsningsprocessen.  Läs mer.

Hur kan man pastörisera äppelmust?

Man kan pastörisera must på spisen i en vanlig stor kastrull, men detta sättet kräver flera omgångar och ganska mycket tid om det är mycket must.

Stora volymer av must är det väldigt bekvämt att pastörisera i ett speciellt 65-, 110- eller 170 liters kärl med doppvärmare. Kärlet fylls med färskpressad must, sedan sänks doppvärmaren ner i kärlet. Doppvärmaren värmer upp musten till den nödvändiga temperaturen. Vid pastöriseringsprocessen är temperaturen i botten högre och vid ytan lägre. Därför är det viktigt att röra om musten och samtidigt kontrollera temperaturen med en termometer som ingår.

Kärlet har en tappkran och efter pastörseringen kan musten tappas direkt på Bag-in-Box, flaskor eller burkar.

Det är också möjligt att förvara pastöriserad must i ett pastöriseringskärl ! Läs mer.

Vad är bäst förpackning för förvaring av äppelmust?

Mest praktiskt, säkert och hygieniskt emballage för långtidsförvaring av pastöriserad äppelmust är Bag-in-Box (BiB) och Pouch-Up®-ståpåsar!

Det har varit populärt att lagra musten i glasflaskor och burkar. Detta innebär ett stort sjå med att tvätta, värma och försluta dem. Flaskor och burkar tar mycket plats, är tunga och kan lätt gå sönder. När flaskan eller burken har öppnats, bör musten konsumeras inom några dagar så att den inte jäser. När musten har druckits upp, ska flaskorna och burkarna tvättas och förvaras igen till nästa höst.

Bag-in-Box och Pouch-up är ett utmärkt alternativ för glasflaskor och burkar!

Bag-in-Box-systemet består av en extra stark yttre kartong och en speciell innerpåse.
Kartongen är ett skydd för en innerpåse inuti den.

Innerpåsen består av två skikt speciellt utvecklade vätske- och lufttäta filmer, som tål heta temperaturer på upp till 100°C.
Pouch-Up® är en självstående påse som är gjord av syre-, vätske- och ljustäta filmer, vilka säkerställer att innehållet förblir oförorenat av luften eller ljuset utanför.

Både Bag-in-Box och Pouch-Up-påsarna är försedda med högkvalitativa Vitop®-tappkranar med backventil, som garanterar mustens hållbarhet under lång tid, före och efter öppning.

Påsen pressas in med vakuum när musten tappas genom kranen. Tack vare en speciell backventil, kan syret inte komma in i påsen och nå saften genom kranen, därmed garanteras lång hållbarhet av äppelmusten .

Vid rätt användning håller pastöriserad must i Bag-in-Box eller Pouch-up-påse i minst ett år, ofta längre. Efter öppningen håller sig musten i påsen färsk i cirka en månad eller längre, vilket är betydligt längre än i burken.

Bag-in-Box är en miljövänlig, hållbar och livsmedelssäker förpackningslösning för äppelmust! BIB kartongerna kan återanvändas.

Bag-in Box kartonger sorteras som pappersförpackning, Bag-in-Box och Pouch-Up-påsar sorteras som plastförpackning.

Hur fyller man must på Bag in Box?

Bag in Box och Pouch-Up-påsar ska enbart fyllas med het pastöriserad must, vid 78-82 grader.

När musten uppnått rätt temperatur, kan man låta den hålla temperaturen i cirka tio minuter. Därefter kan man tappa musten på bag-in-box-påsar, innan den hunnit svalna.

Först ska man ta bort kranen som sitter på påsen, och efter fyllningen sätts kranen tillbaka och trycks ner.

För enklare tappning av must på påsar kan man använda en speciell Bag-in-Box- hållare.

Vi levererar även halvautomatiska och automatiska professionella fyllningsmaskiner som erbjuder en helt integrerad lösning för Bag in Box och Pouch-Up®.

Hur gör man cider?

Det är mycket enkelt att framställa den fantastiskt klara och torra cidern med bubblor. För det behöver man bara ett 50-liters tryckfat Speidel som används som ett jäskärl för tryckjäsning.

Tryckfatet är försett med kran och tryckmätare.

Fyll i tryckfatet med färskpressad äppelmust och stäng den. Musten börjar jäsa och därmed ökar trycket i tryckfatet. När trycket kommer upp till 7-8 bar, stannar processen och innehållet av alkohol i cidern stabiliseras på ca 1,5 %. Cidern är färdig. Processen tar ungefär tre månader.

När du börjar ta cidern ur behållaren kommer trycket att sänkas lite vilket leder till att jäsningen startar igen och alkoholnivån i cidern ökar något.

Cidern ska behållas i tryckfatet till slut och bör inte tappas på flaskorna.

Det är det enklast sättet att göra cider hemma!

Äpplena faller till marken på hösten. Ska man plocka upp alla som faller ner?

Ett av de bästa sätten att stödja dina äppelträds hälsa är att regelbundet plocka upp de nedfallna äpplen. Det minskar risken för sjukdomar och skadedjur och hjälper trädet att koncentrera sin energi på att producera friska och saftiga äpplen nästa år.

Låt inte goda äpplen gå till spillo! Om äpplena är vackra och mogna, men du inte vill ha dem själv, överväg att dela med dig istället för att låta dem hänga under träden. Det finns alltid många människor som är glada att ta emot färska svenska äpplen.

Dessutom kan man använda dem för att göra allt från läckert äppelmos till uppfriskande äppelmust eller äppelcider. Dessa läckerheter är inte bara goda utan också ett utmärkt sätt att dra nytta av ditt äppelträds generositet!

Om du väljer att kompostera äpplen, se till att du gör det en bit bort från dina äppelträd. Detta förhindrar att sjukdomar som eventuellt övervintrar i äpplena eller på deras yta sprider sig till träden igen. Tänk också på att krossade äpplen komposteras snabbare och effektivare.

Så kom ihåg, ta hand om ditt äppelträd genom att skörda dina äpplen i tid, dela de överflödiga med andra och använd dem till att skapa smaskiga äppelprodukter. Genom att följa dessa råd kan du njuta av en hälsosam och produktiv äppelträdsträdgård under lång tid framöver.