tryckfat för äppelcider eller must, 50l

kr
kr
kr
Välj antal satser
Välj satsen
lagerstatus:
fri frakt på beställning med denna produkt
Speidel Edelstahlbehlter

Tryckfat - jäskärl för långvarigt  förvaring av opastöriserad must eller för framställning och förvaring av kolsyrad cider. 

  • volym 50 l
  • vikt 12 kg
  • maximalt arbetstryck 10 bar
Tillverkad av Speidel i Tyskland

Med hjälp av tryckfat kan man förvara färskpressad must under hela vintern samt framställa och förvara kolsyrad cider.


50 l tryckfat, som också kallas för tryckkärl,  sifon eller keg för framställning och förvaring av kolsyrad dryck kan man använda på olika sätt. 

Tack vare trycket i sifonen kan man förvara opastöriserad must eller framställa självkarboniserad äppelcider och förvara den direkt i tryckfatet fram till nästa års skörd.

Man  behöver inte värma upp musten och inte heller lägga till konserveringsmedel.

Tryckfatet är ett trycktåligt kärl i rostfritt högkvalitetsstål. 

Högsta tillåtna arbetstryck i kärlet är 10 bar.

Tryckfatet har en kran samt manometer på 10 bar som tillbehör. Tryckfatet är försett med en säkerhetsventil som släpper ut övertrycket.  

Hur gör man cider?

Det är mycket enkelt att själv framställa den klara torra cidern med bubblor. Man behöver bara ett tryckfat som används som jäskärl för tryckjäsning.

Den färskpressade äppelmusten fylls på ett tryckfat som tillsluts med kran, lufttätt lock.

I tillslutet tryckfat startar mustens jäsning vilket leder till bildning av de ciderbyggande restprodukterna - alkohol och kolsyra. Därmed ökar trycket i fatet eftersom jäsning pågår utan att den bildade kolsyran ventileras ut.  

När trycket kommer upp till 7-8 bar, stannar processen och alkoholhalten stabiliseras på ca 1,5 %. Vid möjligt övertryck öppnas  säkerhetsventilen automatiskt och släpper ut gas så att övertryck förhindras. Man kan släppa trycket själv via övertrycksventilen - därmed fortsätter redan stoppad jäsning i kärlet igen.

Det sediment som finns i musten fäller ut i kärlets botten och efter 2-3 månader är den klara, lätt kolsyrade cidern färdig att dricka.

Efter det att man använt en del  av innehållet ur tryckkärlet sänks trycket något vilket leder till att jäsningen startar igen och alkoholhalten i cidern ökar. Alkoholhalten i cidern kan man reglera själv.

Ju mindre tid  kärlet står öppet efter fyllningen, desto mindre jäser musten och desto lägre blir alkoholhalten i cidern.

Cidern ska förvaras i samma kärl och kan inte tappas över.

Förvaring av alkoholfria drycker

Med tillsats av kolsyra kan man i tryckkärlet bevara färskpressad opastöriserad must under flera månader vilket är bra för mustens förvaring då det varken kräver pastörisering eller frysning.

Kolsyran hämmar även mikrobiologisk tillväxt, vilket gör att produkter med kolsyra har en längre hållbarhet. Många bakterier överlever inte efter en tid i en kolsyrad dryck.

Man måste skapa ett tryck på 10 bar i fatet för att inte jäsningsprocessen ska starta. För det behöver man ett tillbehör: gastub med CO2, regulator och kopplingsslang.

Gastuben är kopplad till fatet genom en reducerare och behåller jämt inre tryck på 10 bar. Den återskapar också trycket efter att man hällt ut en del av juicen.

Vin, öl och andra alkoholdrycker

Med hjälp av fatet kan Du förvara även färdiga alkoholdrycker, t.ex. vin eller öl. Kolsyra med 0,5-1 bars tryck behåller nödvändig nivå och förvarar drycker.

  • Kan ett tryckfat användas utan gastub?

Visst kan tryckfatet användas utan gastub för att göra en dryck med lite alkohol i, t.ex. cider.

De flesta av våra kunder använder fatet utan gastub.

  • Kan jag använda min egen gastub?

Fatet har standardiserade kopplingar vilket gör det möjligt att koppla in en tub med CO2.

  • Hur länge räcker en gastub? Kan man fylla i tuben på nytt?

Gastuben är fylld med 2 kg gas och det är möjligt att fylla i tuben igen.

En gastub räcker till för att fylla i 50 l fat och för att behålla trycket på 10 bar under en användningscykel.
Denna produkt inkom i varukorgen