Hur använder man fruktpressen?

Att pressa must är ett fantastiskt sätt att experimentera med olika frukt- och bärkombinationer för att skapa sin egen unika dryck. För att möjliggöra det, erbjuder vi effektiva och lätthanterliga fruktpressar.

Pressning av musten med våra väl valda fruktpressar är en enkel process, oavsett vilken typ av press man väljer - en handdriven skruvpress, en hydraulisk press med domkraft eller en vattendriven press med gummiblåsa inuti.

Det finns några få enkla steg för att utvinna musten ur äpplen effektivt.

Främst måste man se till att man har en välkrossad äppelmassa. Den får man med en fruktkross, som finfördelar äpplena på rätt sätt. Sen ska presskorgen på fruktpressen fyllas med den krossade fruktmassan. Det är viktigt att jämna ut massan i korgen för att säkerställa en jämn pressning.

Beroende av vilken typ av fruktpress som används, skapas trycket i korgen med antingen en handvev på skruvpressen eller en domkraft på den hydrauliska fruktpressen eller ett vattentryck på den vattendrivna hydraulpressen för att saften ska pressas ut.

Det är viktigt också att använda ett filter, som man alltid får tillsammans med pressen.

Filter behövs för att förhindra att fruktkött kommer in i musten. Dessutom hjälper filtret mot att den krossade massan fastnar i korgens öppningar.

Under utloppet på fruktpressen placeras en passande behållare för att samla upp den färskpressade äppelmusten. Se till att behållaren är tillräckligt stor för den mängd must du förväntar dig.

Färskpressad must kan man antingen dricka direkt, pastörisera för långtidsförvaring eller förvandla till aromatisk cider.