GÖR MUST AV ÄPPLEN FRÅN DIN EGEN TRÄDGÅRD!

plocka och rengör äpplena
krossa och pressa äpplena
din naturella must är klar

Vill du pressa must hemma eller starta ett musteri? Vi kan erbjuda dig all utrustning som behövs för att göra must!

Du har jobbat bra, har lagt mycket energi i din äppelträdgård och nu fick du resultatet – äpplena är mogna och dessutom så mycket frukt. Vad kan man göra med dem nu?  

Gör din egen äppelmust!

För detta behöver Du bara krossa äpplena och pressa juice av dem. Vi erbjuder allt Du behöver, både krossar och pressar. Med hjälp av våra maskiner kan du få stora volymer av juice snabbt och lätt. Dessutom kan själva processen bli en riktigt rolig upplevelse för hela familjen, både för vuxna och barn.

Vi erbjuder både maskiner för hemmabruk och maskiner för musterier  
På vår hemsida kan du hitta lämpliga pressar, krossar och olika redskap för pressning, pastörisering och förvaring av juice samt andra frukter och bär.
Det är en bra och långsiktig investering. Man kan köpa maskiner för gemensamt bruk t.ex. med sina grannar eller för användning i en trädgårdsförening.

Att göra äppelmust av de egna äpplena
Att göra must av de egna äpplena är ett av de mest praktiska sätten att använda överflödet av frukt. De flesta trädgårdsmästare är bekanta med det säsongsbetonade problemet av överproduktion då frysen fylls med mos. Ännu en äppelpaj verkar mindre frestande än vad det gjorde i början av säsongen och det finns fortfarande massor med äpplen att plocka under träden innan gräset klipps. Lösningen är en fruktpress som kommer att bearbeta stora mängder av äpplen och generera litervis av smakrik äppelmust som du kan dricka omedelbart, förvara till något senare tillfälle eller förvandla till cider.
Färsk hemmagjord must smakar betydlig bättre än de flesta massproducerade kommersiella juicer, av vilka många är gjorda av återställda importerade koncentrat. Äpplen kan ha lika många olika smaker som vin och det är ett nöje att experimentera med olika varianter och blandningar. Hemmagjord äppelmust är perfekt för de som är oroade över rester av bekämpningsmedel. Du kommer att veta vad din juice innehåller.

Det finns två steg i mustens produktion:
  • för det första måste äpplena krossas
  • för det andra måste juicen pressas ur de krossade äpplena
Att välja äpplen
Vilken fruktsort som helst är lämplig;  små fläckar och de då och då förekommande maskskadorna är inget problem men undvik förruttnad frukt samt frukt med mögel. Fallfrukt är helt okej men spola bort smuts innan krossningen. Fruktens storlek är inte viktig trots att små äpplen troligtvis innehåller mindre juice än stora saftiga äpplen.
Den bästa äppeljuicen produceras:
  • när man i mitten av oktober gör en juice på flera olika äppelsorter.
  • när äpplena är nästan helt mogna (har bruna kärnor), och  har fallit ner från trädet av sig själva  på  backen.  Där de fortfarande kan eftermogna 7 - 10 dagar.
  • OBS! använd ej skadade eller ruttna äpplen.
Att krossa äpplena
Äpplena behöver krossas för att  få fruktmassa före pressningen. Krossning är väsentligt för att hela frukter ger ett för stort motstånd. Även hydrauliskt drivna kommersiella ciderpressar matas med finmalda äpplen. Att krossa äpplen är en kraftfull process.  Att skära äpplena i skivor med kniv  är inte tillräckligt. Däremot får man en alldeles för fin massa för pressning med hjälp av en matberedare.
Vi erbjuder ett sortiment av specialbyggda äppelkrossar både handdrivna och eldrivna och som täcker alla nivåer av produktionen. Dessa maskiner är effektiva och tidsbesparande, dessutom  ger de en konsistens som är lämplig för pressning.

Att pressa äpplena
Så fort som  frukten är krossad, kan de pressas. Med hjälp av våra traditionella pressar, hälls  fruktmassan  i pressens cylinder och pressas av en pressnings platta på korgpressar eller av en gummimembran på hydrauliska pressar. Plattan eller membranet trycks ned på fruktmassan och tvingar ur saften genom luckorna i korgen. Musten samlas på uppsamlingstallriken och rinner ut genom läppen eller dräneringshål i en kanna, skål eller hink som placeras under pressen.

När fruktmassan har pressats färdigt, öppnas pressen och resterna tas bort. Pressen kräver minimalt underhåll. Den ska sköljas med rent vatten och torkas ordentligt. De pressade fruktrester kan komposteras eller ges till boskap.

Att förvara äppelmust 
Musten du producerar kommer att vara naturligt grumlig och innehålla små partiklar. Eftersom dessa bidrar en hel del till smak och konsistens finns det inte något behov av att filtrera musten . Den färska must är så läcker att du kommer att dricka mycket av den omedelbart men den kommer att vara hållbar i kylskåpet i två till tre dagar innan den börjar jäsa. Den pastöriserande musten kan lagras mellan 6 månader och 2 år, beroende på hur den förvaras. En noggrann pastörisering dödar alla organismer som kan orsaka förstörelse av juicen och samtidigt bevarar smaken av färskt äpple. Vid pasöriseringen får äppelmust lång hållbarhet och kan även förvaras i rumstemperatur.

Av färskpressad äppelmust kan även cider tillverkas.