Vilka äpplen är goda att musta?

Mustens smak och kvalitet beror framför allt på äpplets kvalitet och mognadsgrad.

För godast must ska användas färska, mogna och krispiga äpplen.

Vilken äppelsort som helst är lämplig. 

För en rik smak är det bra att blanda alla tillgängliga äpplen av olika sorters.

Fruktens storlek är inte viktig trots att små äpplen troligtvis innehåller mindre juice än stora saftiga äpplen.

Mogna äpplen är saftiga, har en intensiv smak och arom, därför ska man pressa till must bara mogna frukter. De är också lätta att krossa och pressa, som betyder att man får det största mustutbytet.

Hur ser man att äpplen är mogna? Det bästa sättet att avgöra det är att smaka på äpplet och titta på kärnorna, som ska vara bruna.

Övermogna äpplen är mjuka och knastrar när man biter i dem. De är inte goda för must.
Äpplen som är mjuka, mjöliga eller skrumpna innehåller för lite saft och går inte att musta, men passar bra till mos.

Även prickiga äpplen eller fallfrukt med små skador är helt okej att musta, men tvätta bort smuts innan krossningen!
Observera dock, att fallfrukt från hagar där djur har betats får inte användas till must då dessa kan innehålla kolibakterier.
Mögliga och ruttna äpplen ska sorteras bort!

När ska man musta äpplen?

Det är bäst att göra must av mogna höst- och vinteräpplen som är saftiga och krispiga, när de är fullt mogna med mycket arom och sötma. Man får alltså den godaste äppelmusten i september och oktober.

Sommaräpplen som mognar tidigt, från juli till augusti, är för mjöliga och kan mustas innan de blir fullt mogna, när kärnorna fortfarande är gröna; musten på sommaräpplen blir dock syrlig och med svagare äppelsmak, i jämförelse med must på höst- och vinteräpplena. Svenska sommaräpplen brukar snabbt bli övermogna och är goda för must då.

Det är väl känt, att sommaräpplen, sådana som Transparente Blanche, ger väldig lite juice då de är mjuka och mjöliga.