Måste man pastörisera äppelmust?

Färskpressad äppelmust, alltså råmust, håller endast ett par dagar i kylskåp och bör därför frysas ner eller pastöriseras så fort som möjligt.

Pastörisering är ett sätt att säkerställa en längre hållbarhet på äppelmusten och att göra den säker att dricka.

Vid pastörisering hettas musten upp till 78 - 82 grader, därmed dödas alla jästbakterier. Sedan kan musten tappas direkt på bag-in-box, flaskor eller burkar med ett säkert lock.

Temperaturen vid pastöriseringen innebär en varsam värmebehandling, vilket betyder att smak, färg och vitaminer bevaras.

Mest smidigt sätt att förvara pastöriserade äppelmusten på är att använda Bag in Box eller Pouch-up-förpackning. I dessa fall håller den pastöriserade musten i en oöppnad påse i minst ett år, ofta även längre. När förpackningen är öppnad, kan den förvaras även vid rumstemperatur i cirka en månad.

Kan man förvara opastöriserad äpplemust?

Det är också möjligt att förvara färskpressad, opastöriserad must under tryck i ett 50-liters tryckfat som också kallas sifon. För det behöver man även en gastub med CO2 och reduktor, vilka kopplas till tryckkärlet. Med kolsyra skapas i sifonen ett tryck på 10 bar som förhindrar jäsningsprocessen. Läs mer.

Hur kan man pastörisera äppelmust?

Man kan pastörisera must på spisen i en vanlig stor kastrull, men detta sättet kräver flera omgångar och ganska mycket tid om det är mycket must.

Stora volymer av must är det väldigt bekvämt att pastörisera i ett speciellt 65-, 110- eller 170 liters kärl med doppvärmare. Kärlet fylls med färskpressad must, sedan sänks doppvärmaren ner i kärlet. Doppvärmaren värmer upp musten till den nödvändiga temperaturen. Vid pastöriseringsprocessen är temperaturen i botten högre och vid ytan lägre. Därför är det viktigt att röra om musten och samtidigt kontrollera temperaturen med en termometer som ingår.

Kärlet har en tappkran och efter pastörseringen kan musten tappas direkt på Bag-in-Box, flaskor eller burkar.

Det är också möjligt att förvara pastöriserad must i ett pastöriseringskärl ! Läs mer.