Flaskhalsfrysare

Flaskhalsfrysare för dégorgement- avlägsnande av sediment från flaskhalsar vid tillverkning av mousserande vin eller cider enligt den så kallade champagnemetoden eller traditionella metoden.

Flaskhalsfrysare används för att få bort en sedimentklump - en jästfällning från den så kallade andra jäsningen, som samlas nere i flaskhalsen på inverterade flaskor under rémuage - vid tillverkning av mousserande vin eller cider enligt den så kallade champagnemetoden eller traditionella metoden.

Flaskhalsfrysare för dégorgement eller degorgering - avlägsnande av sediment.

Vid tillverkning av cider eller mousserande vin enligt den så kallade Champagnemetoden eller traditionella metoden, under rémuage - processen samlas sedimentet nere i flaskhalsen. 

För att få bort sedimentet doppar man flaskhalsen i frysvätska, en glykollösning som fryser in jästfällningen i flaskans hals. Sedan vänder man på flaskan och tar bort kapsylen. På grund av trycket ”skjuts” den frysta sedimentklumpen ut. Detta säkerställer att drycken i flaskan är helt klar och fri från jäst.

Efter det kan man tillsätta specialvin eller socker, om det behövs, och sedan kan drycken korkas och lagras.