Vilken fruktkross ska man välja?

Man kan välja mellan handdrivna och elektriska fruktkrossar, utifrån antal frukt som ska mustas, önskad produktivitet och ekonomi. I vår webbutik finns det olika modeller att välja mellan, varje modell har sina fördelar.

Vi erbjuder både handdrivna fruktkvarnar (´man kan också säga mekaniska eller manuella fruktkrossar) och elektriska fruktkrossar med olika kapaciteter, som täcker behoven i olika nivåer av mustproduktionen, för både hobby- och proffsanvändning.

De mekaniska krossarna är bra både för frukt och bär. Vi rekommenderar att krossa äpplena 1-2 timmar före pressning, då separeras fruktsaften bättre från den krossade massan och man får mer must vid nästa steg, pressning.

Man ska inte underskatta de handdrivna krossarna. Det behövs inte extra fysiska krafter för att hantera dem. De kraftiga knivarna hämtar frukt och bär och krossar dem lätt.

Tack vare det stora vevhjulet skapas ett stort moment, vilket gör att det inte krävs fysisk styrka för att krossa frukten snabbt och effektivt.

Med mekaniska krossen kan två personer bearbeta (en vrider veven, den andre lägger i äpplena) upp till 300 kg äpplen inom en timme. Om man arbetar i lugn takt och tar tid för pauser, kan man räkna med 100 - 200 kilo krossad frukt per timme.

Våra elektriska krossar är högproduktiva och bearbetar beroende på modellen 500 - 1000 kilo frukt per timme. Den krossade massan blir lagom fin, vilket ökar mustens volym, alltså främjar mustutbytet.

Alla elektriska äppelkrossar som är tänkta för hemmabruk är gjorda för 220 V.

Både handdrivna och elektriska krossar har breda trattar så att man kan hälla i äpplena direkt från en hink.