Kolsyrning

CO2 är den mest använda gasen som används i produktion av kolsyrade drycker.

Under kolsyrningen tillsättas och blandas koldioxid under högt tryck i vätskan med en karbonatiseringsmaskin alias karbonator eller kolsyremaskin.

Ribagas är en perfekt lösning för dem som vill göra egen karboniserad dryck, till exempel naturell lemonad, läsk, mousserande viner eller kolsyrad äppeljuice.

Ribagas används för att sätta kolsyra till drycken direkt i flaskan efter fyllning.

Maskinen finns i två varianter, med två eller fyra munstycken, alltså för hantering av två eller fyra flaskor samtidigt.

Kolsyremaskinen Ribagas möjliggör att tillföra koldioxid eller karbonatisera vätskan direkt i flaska strax innan kapsling.

Kolsyresättare är tänkt för att producera mousserande viner, kolsyrade vatten, öl, läsk och kolsyrad äppeljuice, cider eller äppelvin.

Kolsyremaskinen passar för både glas och plastflaskor (PET, PVC eller andra rundflaskor), men det är viktigt att komma ihåg att flaskorna ska kunna stå emot ett tryck på 3 bar.

Ribagas är lämplig för tillsättning av kolsyra i flaskor med en höjd av 180 - 380 mm, med diameter på 50 - 140 mm och en volym av 0,3 - 2 liter.

Kolsyremaskinen är tillverkad av rostfritt stål (AISI 304). Maskinen arbetar med CO2-gas med ett maximalt tryck på 3 bar. Trycket övervakas med en manometer och trycknivån begränsas av en säkerhetsventil.

Det rekommenderas att använda en lämplig förvärmare som är kompatibel med enheten. Förvärmaren undviker att gasen fryser vid utgången.

Flaskan placeras i en flaskhållare på maskinen och kopplas till munstycket.

Därefter roterar flaskhållaren 180 grader så att vätskan i flaskan rinner ner och koldioxid tillsätts.

I efterföljande steg roterar flaskhållaren  till sin ursprungliga position igen då vätskan blandas med CO2 och drycken blir därmed kolsyresatt.

Karbonatisering alias kolsyrning eller tillsättning av koldioxid (CO2) till vätskan för att få fram de bubblorna.