Pastörisering av must med doppvärmare i ett kärl
Kärlet fyllas i med färskpressad must, sedan sänks doppvärmaren ner i behållaren med must.
Doppvärmaren värmer upp musten till den nödvändiga temperaturen 78-80 °C.
Vid pastöriseringsprocessen varierar temperaturen av musten. Normalt är temperaturen högre i botten och lägre vid ytan. På grund av detta är det viktigt att röra om musten och samtidigt kontrollera temperaturen med en termometer som man får tillsammans med doppvärmaren.
Efter pastöriseringen kan man förvara musten i samma kärl under flera månader eller tappa den genast genom en kran till Bag in Box eller flaskor.
Pastörisering av ca 170-liter av must i kärlet tar ungefär 3 - 3 ½
timme.
Förvaring av pastöriserad must i ett kärl
Tillsammans med ett kärl får man en PE-kran, en 1-liters flaska med vaselinolja, en flytande lock och en dammskyddslock. När pastöriseringsprocessen har slutförts ska placeras förtvättad flytande lock på den heta musten och runt den locken hälls på vaselinoljan.
Tack vare det lufttäta oljelocket som inte släpper luften i in kärlen bevaras musten och sparas dess smak.
Oljan bygger en lufttät hinna som skyddar vinet mot jäsning.
På samma sätt förvaras musten under flera månader. Kärlet ska inte fyllas helt .
Oljelocket håller sig på mustens yta och skyddar innehållet i kärlet. Locket sänks ner när juicens volym sjunker. Det andra ytterlocket skyddar kärlet mot damm.
OBS!
- kärl med must ska inte förflyttas till en annan plats under förvaringstiden.
- det är viktigt att rengöra kärlet ordentligt innan användningen
- det är viktigt att pastörisera även kranen, darför ska man öppna kranen och tappa ur cirka 1 liter av den heta musten som sedan kan blandas igen med musten i kärlet
- kärl med must ska placeras i ett bra ventilerat rum där det inte finns några produkter som jäser eller ruttnar
Läs en bruksanvisning :