Vatten kommer in i pressens membran genom slangen med GEKA-koppling. Membranet ökar i storlek av vattentrycket som fördelas jämnt i korgen och pressar saften ur den krossade massan.
Om äpplena är saftiga och den krossade massan har en optimal konsistens fungerar hydropressen mycket effektivt. Membranet trycker jämt på den krossade massan och därmed pressas musten. Utan att använda fysisk kraft får man stora volymer av must mycket snabbt. Med en 40 l press tar fyllningen, pressningen och tömningen ungefär 15 minuter.
Vattentrycket ska vara 2 – 3 bar för att pressen skulle fungera bra och ett sådant vattentryck finns vanligen i vattenledningar.
Det maximala trycket inne i pressen är 3 bar . Trycket i vattenledningen kan bli även högre än 3 bar eftersom pressen är utrustad med säkerhetsventil, vilket förhindrar ytterligare trycket på pressen. Säkerhetsventilen börjar verka om trycket i pressen är högre än 3 bar.
Före påfyllningen placeras filtret inuti den rostfria korgen och änden av filtret böjs inåt. Efter påfyllningen viks filtret igen så att den övre delen av filtret täcker den krossade fruktmassan och sedan läggs locket på. När vattnet kommer in i membranet och trycket överstiger 1 bar ska luftventilen tryckas ner tills all luft kommer ut och vattnet börjar stänka ut ur ventilen, det ska bli ingen luft kvar i membranet.
Fördelen med de hydrauliska pressarna är att musten pressas ut från ett relativt tunt skikt av den krossade massan. Skiktet är betydligt tunnare än i en korgpress. Följaktligen har musten en mycket kortare sträcka att sippra igenom. Denna tidsbesparing är särskild värdefull därför att musten inte hinner oxidera.
Hydrauliska pressen är tillverkad av livsmedelsklassat rostfritt stål och är mycket slitstark.
Hydrauliska pressar är lättare i användandet och rengöringen än traditionella korgpressar.
Rengör pressen så snart som möjligt efter varje användning för att förhindra att söta juicer eller fruktrester torkar inuti pressen.
Rengör pressen helt enkelt med vatten och en mjuk borste eller svamp (använd aldrig en trådborste).
Pressduken ska rengöras noggrant med vatten. Den kan tvättas i tvättmaskinen med tvättmedel vid låg vattentemperatur (max. 30 ° C).
För att säkerställa en lång livslängd på membranet bör pressen förvaras, i ett mörkt rum så att membranet är skyddade från damm och solljus.
Membranets volym när det är tomt är ca 3 l. Det innebär att en 40 l press rymmer ca 37 l av den krossade massan.
Press kan också användas för att pressa honung, tomater eller citrusfrukter.
Kan bra kombineras med elektrisk fruktkross 1500